Okulumuzun rehberlik servisi her zaman hizmetinizde..

Rehberlik nedir?

Rehberlik, kişilerin mantıklı kararlar verebilmeleri ve kararlarının sonuçları konusunda sorumluluk alabilmeleri için kendilerini ve yaşadıkları dünyalarını anlayabilmelerine yardımcı olma sürecidir.

Rehberlik aşağıdaki konularda ;

- Kendi kendinizle ve başkalarıyla yaşadığınız zorluklar konusunda çözüm oluşturma çabanızda,

- Problemlerinizi analiz etmenizde,

- İlgili konuda bilgi toplamanızda,

- Sonuçları dikkate alarak düşünmenizde,

- Yaptığınız seçimlerin sorumluluğunu kabul etmenizde sizlere yardımcı olur.

Rehberliğin Temel İlkeleri

1. Rehberlik isteklilik ve gönüllülüğe dayalıdır.
  2. Rehberlikte öğrenci hakkında hazırlanan test, anket, bilgi toplama amaç değil, öğrencilere yardımcı olmak için araçtır.
  3. Rehberlikte danışan öğrencilerin özellikleri ne olursa olsun, hasta olarak algılanmaz ve özelliklerine, kişiliklerine saygı duyulur.
  4. Rehberlikte ilişkiler tek yönlü olmayıp,  danışman ile danışanın karşılıklı saygı, hak, sorumluluk ve işbirliğine dayalı bir etkileşim ilişkisidir.
  5. Rehberlikte öğrenci hakkında edinilen bilgiler açık yakalama, tehdit etme, baskı aracı olarak kullanılmayıp gizli ve özel her türlü bilgiden onun gelişimi için yararlanılır ve gizli tutulur.
  6. Rehberlik, öğrencinin iç disiplin geliştirmesine,  başkalarıyla uyum ve işbirliği içinde yaşamasına yardımcı olmaktır.
  7. Rehberlik sadece sorunları olan öğrencilerle sınırlı olmayıp;  önleyici, yönlendirici, geliştirici, bütünleştirici, bilgilendirici yönleriyle her bireye açık bir hizmettir.
  8. Okulda rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti, üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinden mezun profesyonel kişiler tarafından verilir.

Okulda Rehberlik Ne Değildir ?

1. Rehberlik öğrenciye öğüt vermek, telkinde ve tavsiyede bulunmak değildir.
  2. Rehberlik öğrenciyi korumak, her sıkıntıdan kurtarmak,  öğrencinin sorununu çözmek değildir.
  3. Rehberlik okulda disiplini sağlamak, öğrencileri tehdit etmek, kontrol altında bulundurmak, onları yargılamak işi değildir.
  4. Rehberlik öğrenciyle ahbaplık etmek, sohbet yapmak, dertleşmek değildir.
  5. Rehberlik ikna ederek, inandırarak, önderlik ederek öğrencileri etkilemek değildir.

Yayın: 24.04.2015 - Güncelleme: 14.06.2021 14:08 - Görüntülenme: 9162